Wethouder Henk Berends en Woonborgdirecteur Jacob Kielman geven startsein bouw Holtenweg in Vries

Woonborg start bouw 8 Nul-op-de-meter woningen

Geplaatst op door Onbekende gebruiker

Aan de Holtenweg bouwt Woonborg 8 levensloopbestendige woningen. Deze woningen worden volgens het Nul-op-de-meter principe gebouwd. Wethouder Henk Berends en Woonborgdirecteur Jacob Kielman gaven vanmiddag het startsein aan aannemer Tadema uit Groningen. Rond juli 2016 worden de woningen opgeleverd.

de acht woningen Holtenweg in Vries

‘Voor ons zijn deze acht levensloopbestendige huurwoningen de eerste nieuwbouwwoningen die we Nul-op de meter maken en waarbij geen gebruik gemaakt wordt van gasvoorzieningen. Nul-op-de-meter betekent dat bij gemiddeld huishoudelijk gebruik de energiemeter (elektriciteit)aan het einde van het jaar op 0 staat. De woningen worden uitgerust met zonnepanelen op de daken, een warmtepomp en een ventilatiesysteem dat de warmte terug wint in de woning. Naast natuurlijk hoogwaardige isolerende bouwmaterialen’, zegt Kielman. ‘We hebben aan de Padkamp in Roden twee bestaande woningen aangepast volgens de NOM-methode. Bewoners zijn dolenthousiast over het wooncomfort en het lage energieverbruik. Dat willen we ook bij deze woningen’.

De Drentse corporaties en provincie hebben in een convenant afgesproken om zich o.a. in te zetten voor de reductie van CO2 uitstoot. ‘We hebben een afspraak gemaakt en daar houden we ons aan’, zegt Kielman. Maar daarbij verliezen we niet het ‘betaalbaar wonen’ voor onze huurders uit het oog. Dat hebben we voor de komende jaren onszelf opgelegd en met de gemeente besproken. Dat is onze eerste prioriteit! Mooi dat we dit samen kunnen laten lopen met duurzame ontwikkelingen.’

Levensloopbestendig

De woningen worden levensloopbestendig gebouwd. Dat betekent dat de woningen op de begane grond naast een ruime woonkamer met keuken ook een slaapkamer en een badkamer hebben. De woningen zijn hierdoor geschikt voor ouderen maar ook voor kleine gezinnen. Voor deze acht woningen aan de Holtenweg komen alleen woningzoekenden vanaf de leeftijd van 55 jaar in aanmerking.

Comfortabel

Het ontwerp van Kr8achtarchitecten uit Borger is praktisch en mooi. De woningen passen straks prima in het straatbeeld van Vries. De hoogwaardige isolatie materialen maakt dat de woning comfortabel is. ‘Ik weet zeker dat de nieuwe huurders heerlijk zullen wonen’, zegt Kielman. ‘En zeker met meer comfort dan rond 250 v Christus toen hier een kleine nederzetting stond’. Kielman verwijst hierbij naar de bijzondere archeologische vondsten die tijdens de bodemonderzoek op deze locatie zijn gedaan.

Samen werken

Wethouder Henk Berends: ‘Kortgeleden stond ik in Zuidlaren bij de start van de nieuwbouw in Noord Es en nu hier. Ik vind dat Woonborg lef toont om weer te bouwen. Fijn dat ze de schouders er onder zetten; doorgaan met hetgeen we met elkaar hebben afgesproken. De samenwerking tussen gemeenten, de huurdersvereniging en AH WOON wordt steeds belangrijker. Ik ben er van overtuigd dat door samen te werken de beste resultaten gehaald worden voor onze bewoners in de gemeente Tynaarlo.’

De nieuwbouw wordt rond juli 2016 opgeleverd. Een bewoner van de zes gesloopte woning komt terug in een van de nieuwe woningen. De andere zeven woningen biedt Woonborg binnenkort via haar woonaanbodsysteem aan. Het opleveringsfeestje in juli wil Woonborg graag vieren met de nieuwe bewoners.