panelen worden in een keer bij de woning geplaatst. Start proef NOM-woningen door Woonborg in Roden aan de Padkamp

Twee proefwoningen Padkamp veranderen in NOM-woningen; energieneutrale woningen

Geplaatst op door Onbekende gebruiker


Roden – In januari is gestart met de verbouw van twee van de twaalf woningen die getransformeerd worden naar nul-op-de-meter woningen volgens het concept Fijn wonen van Van Wijnen. De woningen staan aan de Padkamp/Koerskamp in Roden. Na de twee proefwoningen volgt een evaluatie. Is de evaluatie positief dan volgen nog eens tien aan de Padkamp/Koerskamp.

Door het toepassen van nieuwe technieken zorgt Woonborg voor nul-op-de-meter woningen, die weer lang mee kunnen en waar bewoners comfortabel en fijn in kunnen wonen. We zijn in samenwerking met aannemer Van Wijnen gestart met een proefproject van twee woningen. Samen onderzoeken we hoe nieuwe technieken de woningen van onze huurders betaalbaar houden, energieneutraal en comfortabel maken. Het project is gebaseerd op het prototype Fijn wonen huis dat Van Wijnen in Gorredijk heeft staan.

Meer informatie over het project

Aan de Padkamp en Boskamp staan zes twee-onder-één-kap woningen (bouwjaar 1952) op een prachtige locatie in Roden. Deze woningen willen we graag verbeteren. Het doel is om huurders door het verbeteren van hun woning een comfortabele, veilige en betaalbare woning aan te bieden. Door de verbeteringen worden de woningen zo goed als nul-op-de-meter. Dit houdt in dat de woning in een jaar evenveel energie kan produceren als een bewoner aan energie verbruikt.

1 sprong naar hoger energielabel

De proefwoningen krijgen nieuwe gevels en een nieuw dak met daarop zonnepanelen; een compleet ‘nieuwe jas’. Van Wijnen heeft bij Fijn wonen het uitgangspunt om een industriële bouwmethode te ontwikkelen waardoor het slimmer, sneller en goedkoper werken is.Dat betekent dat gevels, daken en technische installaties gestandaardiseerd in de fabriek worden gemaakt en op de bouwplaats in korte tijd geplaatst worden. Met deze techniek van verbeteren wordt in één sprong een hoog energielabel gerealiseerd.

Leren van het proefproject

Normaal wordt er in de bouw niet gewerkt met een prototype. Hier wel. We verbeteren nu eerst twee woningen met deze nieuwe aanpak als test waarvan bewoners en betrokken partijen kunnen leren. De testresultaten nemen we mee in onze vervolgstappen, in eerste instantie in de overige tien woningen aan de Padkamp en Boskamp. Ook die ervaringen nemen we mee in de verdere uitwerking voor het verbeteren van andere woningen.

Betaalbaarheid

Na het realiseren van de NOM-woning vragen wij aan de huurder (een deel van) de kosten van energieverbruik voortaan aan ons te betalen. Zo blijven de woonlasten voor wat de energielasten voor de huurder gelijk en kunnen wij het project financieren. De huurder krijgt een comfortabele en eigentijdse woning zonder dat de energiekosten de komende jaren gaan stijgen. Dit laatste kan overigens alleen als de wet- en regelgeving daarop wordt aangepast. Daarmee is het ministerie van Wonen en Rijksdienst aan de slag. Het is de verwachting dat in de zomer van 2015 er een nieuwe wet wordt aangenomen.