24 huurwoningen aan de koerskamp in Roden

15/10 start bouw Koerskamp Roden: betaalbaar, groen en levensloopbestendig wonen

Geplaatst op door Onbekende gebruiker

RODEN – Aan de Koerskamp in Roden komen 24 grondgebonden huurwoningen. Woonborg geeft op 15 oktober het officiële startsein aan aannemer Van Wijnen Groningen B.V. TWA architecten uit Burdaard heeft het ontwerp van deze betaalbare en duurzame sociale huurwoningen gemaakt. De mooie rustige uitstraling van de woningen, die in blokken van vier worden gebouwd, versterkt het dorpse karakter van Roden. De woningen komen op een prachtige locatie dicht bij het centrum en de winkelvoorzieningen van Roden. Door een nauwe samenwerking tussen Woonborg, aannemer en architect is betaalbaar, groen en levensloopbestendig wonen voor huurders haalbaar.

Betaalbaar wonen

Woonborg wil de huren zo laag mogelijk houden voor haar huurders en toekomstige huurders. Met de Algemene huurdersbelangenvereniging WOON zijn daarom afspraken gemaakt over het huurbeleid, waaronder de maximale streefhuren. De kale huurprijs voor deze nieuwbouwwoningen bedraagt gemiddeld € 576,00 per maand. Dat is 59% van hetgeen wettelijk is toegestaan. De servicekosten komen hier natuurlijk nog bij, maar de huren blijven hierdoor ver onder de huurtoeslaggrens. Bij het toewijzen van de woningen is het huishoudinkomen wel van belang. De leeftijd, gezinssamenstelling en de hoogte van het huishoudinkomen bepalen tot welke huurprijs er gehuurd mag worden. Dit heet ‘passend toewijzen’ en is wettelijk bepaald.

Groen wonen

Met groen verwijzen we niet alleen naar de prachtige ligging van de woningen in het Drentse dorp Roden, maar ook naar het duurzaam wonen. Bij de ontwikkeling van deze nieuwbouw is uitdrukkelijk gekozen voor duurzaamheid door het gebruik van goede isolatiematerialen in de woning en het plaatsen van zonnepanelen op de daken; de nieuwe bewoners gaan dit ‘groen wonen’ merken door een lage energierekening.

Levensloopbestendig wonen

De woningen aan de Koerskamp zijn levensloopbestendig gebouwd. Dat betekent dat de woningen geschikt zijn of eenvoudig geschikt te maken zijn voor bewoning tot op hoge leeftijd, ook in geval van fysieke handicaps of chronische ziekten van bewoners. Kenmerkend is hierin bijvoorbeeld dat naast woonkamer en keuken ook minimaal een slaapkamer en een badkamer op de begane grond zijn gesitueerd.

Start wonen

De officiële bouwstart is op 15 oktober. De bouw kent een korte bouwperiode doordat aannemer Van Wijnen gebruik maakt van virtueel bouwen; het maken van een digitaal prototype van het project voordat de daadwerkelijke bouw gestart is.

De woningen zijn inmiddels toegewezen. De toekomstige bewoners kunnen meekijken hoe hun nieuwe woning gebouwd wordt. Door het vroegtijdig toewijzen krijgen de bewoners voldoende tijd om zich voor te bereiden op de verhuizing. In februari krijgen ze de sleutels van hun nieuwe woning.