8 nieuwe levensloopbestendige NOM-woningen in Vries

Geplaatst op door Detty Brink

In Vries heeft Woonborg acht nieuwe twee-onder-een-kap woningen opgeleverd: nul op de meter en levensloopbestendig. De woningen staan aan de Holtenweg en worden verhuurd aan senioren van 55 jaar en ouder. Half juni waren de woningen klaar, op 1 juli 2016 kregen de huurders de sleutel.

In deze woningen wordt de benodigde energie door middel van 22 zonnepanelen zelf opgewekt. Alle installaties zijn elektrisch, er is geen gasaansluiting aanwezig. De woningen hebben een warmtepomp die gebruikmaakt van aardwarmte waarvoor de bronnen 130 meter diep in de grond zitten. Verder zijn alle woningen voorzien van een warmteterugwininstallatie die CO2 gestuurd wordt.

Automatische ventilatie
Herald Gerdes, projectleider bij Woonborg: “Elke ruimte in de woning heeft een thermostaat en in de badkamer een vochtsensor. Die vochtsensor gaat, alleen als dat nodig is, automatisch aan. Ook ventilatie wordt automatisch geregeld. De bewoners kunnen handmatig extra ventilatie instellen, bijvoorbeeld tijdens het koken. We geven onze huurders op meerdere momenten uitleg over het gebruik van de installaties, maar één tip van de installateur hebben ze allemaal al goed onthouden: staat de temperatuur en ventilatie goed ingeregeld, dan moet je nergens meer aan komen.”

Beproefde installaties
“Wij zorgen ervoor dat de apparatuur op afstand continu gemonitord wordt”, vervolgt Herald Gerdes. “Mocht er iets niet goed afgesteld staan of is er een storing, dan hebben wij dat waarschijnlijk eerder in de gaten dan de bewoner zelf. We verwachten overigens dat de installaties hun werk gewoon zonder problemen doen. Alle technieken die in deze woningen zijn toegepast, zijn al langere tijd op de markt en beproefd. De ervaringen ermee zijn goed.”

Indeling is levensloopbestendig
“De twee-onder-een-kapwoningen aan de Holtenweg hebben een slaapkamer en badkamer op de begane grond en één grote of twee kleinere slaapkamers op de bovenverdieping”, vertelt Herald Gerdes. “Ze zijn daarmee levensloopbestendig.”

Begeleiding voor huurders
“Het wonen in een dergelijke nieuwe woning, met vloerverwarming die ook voor koeling is te gebruiken en met automatische ventilatie, zal voor sommige bewoners best wel even wennen zijn. En ook de energieprestatievergoeding, de EPV, is nieuw. Woonborg zorgt er daarom voor dat de bewoners gedurende langere tijd begeleiding krijgen van een energiecoach. Die helpt en informeert ze bij het gebruik van de woning maar kan ook advies geven over energiebesparing of energieleveranciers. We doen die energiecoaching in eigen beheer. Zo leren we er zelf ook van.”


Holtenweg Vries NOM