Zonnepanelen

Zonnepanelen

We krijgen regelmatig vragen over zonnepanelen. Onze coördinator Projecten Jan Hendrik Kuiper beantwoordt ze hieronder. Heeft u ook een vraag over zonnepanelen maar staat die er niet bij? Laat het ons weten! 

  • We kijken naar wat een gemiddeld huishouden nodig heeft aan elektriciteit. Daar passen we dan het aantal panelen op aan. Meestal plaatsen we acht grote panelen of twaalf kleinere. Het hangt er soms ook van af hoeveel er op een dak passen.

  • Het liefst zouden we al onze huurwoningen in één keer voorzien van zonnepanelen. Maar soms is dat niet slim om te doen. Bijvoorbeeld omdat het dak over een aantal jaar aan renovatie toe is. Dan wachten we liever een paar jaar en pakken de klus in één keer op. En soms blijkt een dak helaas niet geschikt. Dan kan een dak het gewicht niet dragen of er is niet genoeg zonlicht.

  • Een dak vol leggen doen we inderdaad niet. We leggen meestal 8 grotere panelen of 12 kleinere op bestaande woningen. Ongeveer 14 m2 in totaal. Ons doel is dat een huurwoning met zonnepanelen gemiddeld 2000 kW aan energie kan opwekken. De investering die daarvoor nodig is, willen we bij zoveel mogelijk huurwoningen kunnen doen. Daarom kiezen we er niet voor om bij de ene woning het hele dak vol te leggen met panelen en bij de andere niets of veel minder.

  • Ja, mits het door een erkend bedrijf wordt uitgevoerd. Daar is wel toestemming voor nodig. Een medewerker van Woonborg komt altijd eerst kijken en overleggen. Het is dan het meest handig om een aanvraag in te dienen.

  • Niets. En de opbrengsten van de opgewekte energie is voor de huurder zelf. Wij willen met zonne-energie twee doelen bereiken: betaalbare woonlasten voor huurders en ons totale woningbezit naar gemiddeld label B brengen.

  • Het plaatsen van zonnepanelen doen we projectmatig. Het liefst bij een flink aantal woningen. Bijvoorbeeld een of meerdere woningblok(ken) of een hele buurt. Wij combineren het plaatsen van zonnepanelen zoveel mogelijk met isolatiewerkzaamheden. Die projecten bereiden we ruim van tevoren voor. Een bewoner hoort een jaar van tevoren of zijn of haar woning in aanmerking komt.

  • De opbrengst per maand kan verschillen. Dit hangt af van het seizoen en het aantal zonuren. Milieu Centraal heeft uitgerekend dat iemand met een woning met 10 zonnepanelen, met een opbrengst van zo’n 2.350 kW per jaar, 500 euro per jaar kan besparen. Dan moet de situatie wel optimaal zijn. Er moeten voldoende zonnepanelen op een dak passen en de zon moet volop schijnen. Ook mogen er geen belemmerende factoren zijn. Zoals bomen die schaduw op het dak werpen. De berekening van Milieu Centraal is gebaseerd op prijzen in 2019.

  • Nee. De kosten voor het schoonmaken en de jaarlijkse controle van de zonnepanelen berekent Woonborg niet door aan de huurder.

  • Dat regelt Woonborg en dat hoeft een huurder niet zelf te doen. Zonnepanelen worden ongeveer een keer per drie jaar schoongemaakt.