Asbest

Asbest is een verzamelnaam voor mineralen die werden gebruikt als grondstoffen in diverse bouwmaterialen. Vroeger waren deze bouwmaterialen met asbest heel geschikt. Pas later bleek asbest gevaarlijk te zijn. Daarom is het sinds 1993 verboden om met asbesthoudende materialen te werken. Asbest komt vooral voor bij oudere woningen, die gebouwd zijn tussen 1945 en 1993.

Verschillende soorten asbest 

Er zijn twee verschillende soorten asbest: losgebonden en hechtgebonden. Losgebonden asbest kan makkelijk loskomen, maar hechtgebonden asbest zit stevig vast in het materiaal. Mocht er asbest in uw woning zitten, dan is dit hechtgebonden asbest. Dit is niet gevaarlijk, zolang u het niet bewerkt.

Wanneer is asbest gevaarlijk?

Asbest is alleen gevaarlijk als het loskomt. Het bestaat namelijk uit hele kleine vezeldeeltjes. Wanneer deze deeltjes loskomen en worden ingeademd, dan kan dit gezondheidsproblemen veroorzaken. U kunt zonder risico wonen in een huis met hechtgebonden asbest. Zorg er alleen goed voor dat u de materialen waarin hechtgebonden asbest zit, niet bewerkt! Dit betekent dat u in deze materialen niet mag boren, zagen of schuren en dat u deze materialen niet mag breken!

Wat doet Woonborg?

Wanneer er werkzaamheden in de woning uitgevoerd worden die in aanraking komen met asbest dan laten we het asbest verwijderen volgens de wettelijke richtlijnen en door een gespecialiseerd bedrijf. Gaat u zelf klussen in uw woning en twijfelt u of er asbesthoudende materialen aanwezig zijn? Neem dan eerst contact met ons op via het contactformulier of door ons te bellen via (0592) 30 36 30.