Woningaanpassing (Wmo)

Heeft u een fysieke beperking of gezondheidsproblemen maar u wilt wel in uw eigen woning blijven wonen? Misschien kan dat als u de juiste hulpmiddelen of aanpassingen in uw woning krijgt. Hiervoor is een Wmo-regeling. Dit is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Het doel van de Wmo is dat iedereen mee kan doen aan de maatschappij en zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen.

Hulpmiddelen nodig?

De Wmo is er voor mensen met een beperking die speciale voorzieningen nodig hebben. Zij kunnen bij de gemeente een aanvraag doen voor ondersteuning. Dit kunnen hulpmiddelen zoals een rolstoel of scootmobiel zijn. Maar het kan ook gaan om een woningaanpassing. Bijvoorbeeld een verhoogd toilet of een traplift.

Eigen bijdrage

De Wmo-regeling gaat bij aanvragen eerst uit van uw eigen (financiƫle) mogelijkheden. Houdt u daarom rekening mee dat de gemeente u om een eigen bijdrage vraagt. Deze eigen bijdrage wordt o.a. bepaald naar inkomen en de hoogte van de investering.

Aanpassingen aanvragen

Zit u in een situatie waarbij u hulpmiddelen of voorzieningen in uw woning nodig heeft? Dan kunt u het beste contact opnemen met het zorgloket van uw gemeente. De adressen vindt u onder de gerelateerde links.

Aanpassingen meenemen bij verhuizen

Heeft u aanpassingen in uw woning via de Wmo-regeling en bent u van plan te verhuizen? Neem dan vooraf contact op met het zorgloket van uw gemeente. Zij informeren u of het mogelijk is om de aanpassingen over te plaatsen naar uw nieuwe woning.